Tørking av kveik

Leser rundt om kring at det er mange som lurer på dette med tørking av kveik. Det har vi og, og nå har vi testet det. Tok noen bilder underveis, og tenkte at andre kunne ha interesse av og se hvordan vi gjorde det.

De fleste tørker kveik som er topphøstet fra stormgjærinen. Vi hadde en gjærstarter med Ebbegården kveik som vi ønsket å tørke. Fargen på gjæren blir da litt mørkere siden det følger med litt «overvann» fra starteren.

Tørking av kveik 1

Det første var å helle ut kveik-blandingen i en form med bakepapir. Kunne også brukt langpanne, men siden denne blandingen er så tynn, så ville vi bruke en form med litt høyere vegger.

Tørking av kveik 2

Slurryblandingen fra gjærstarteren. Har tømt ut så mye som mulig av «overvannet». Noe må være igjen for å få ut gjæren

Tørking av kveik 3

Slurryen er helt over i formen, og klar for å bli tørket

Tørking av kveik 4

Planen var å tørke kveiken i stekovnen. Siden minste mulige temp i stekovnen er 50 grader, så ble døren satt på gløtt slik at det ikke skulle bli mer enn ca 30-35 grader inne i ovnen. Kveiken tåler ikke for høy temp.
Dette fungerte ikke spesielt godt da ovnen aldri nådde SP på 50 grader, og dermed gikk varmeelementene for fullt. Når vi målte temp på veggene inne i ovnen med et laser-termometer, så var de godt over 100 grader. Med denne temperaturen ville kveiken dødd

Tørking av kveik 5

Neste forsøk ble da med en varmematte fra Ebay. Denne matten er på 14W, og laser-termometeret viste ca 44 grader når vi skjøt rett på matten.
I tillegg ble en PC-vifte med USB-tilkobling rigget til.

Tørking av kveik 6

Dette fungerte OK. Vi tok sjekket temperatur jevnlig for å se at den ikke ble for høy.
Slik sto det i ca 12 timer. Da var det ikke mere væske å se.

Tørking av kveik 7

Knakk opp kaken i små flak som blir lagret i en zip-pose i kjøleskap.

Tørking av kveik 8

For å teste at vi ikke hadde drept kveiken, satte vi en gjærstarter med 100 g spraymalt og 1 liter vann, og hev opp i ett lite flak med kveik.
Etter noen timer begynte den å jobbe, og skumlaget kom. Lukten fra kolben var og gjenkjennelig fra tidligere startere.

Mission complete 🙂

Sist oppdatert: 26.03.2019 13:03

Se også