Koking

Hva er koking

Koking er koking av vørteren (etter at malten er fjernet) ved 100cO + slik at avdamping oppstår

Hvorfor skal vørteren kokes

Grunnen til at vørteren skal kokes, er for å fjerne bl.a. DMS (Dimetylsulfid) og andre ulumskheter fra vørteren. Hvis du får for mye DMS i ølen, vil den lukte mais. Noe alà det samme som når du åpner en hermetikkboks med mais.
Det er viktig at du har ett rullende kok, altså at det er god bevegelse i vørteren. Avdampingsmengden bør være minimum 8% pr time for å fjerne nok DMS. 

I tillegg bør nedkjølingen etter kok skje så raskt som mulig, ellers vil DMS kunne dannes på nytt. Bruker du for lang tid på nedkjølingen til rundt 20oC (over 1 time), vil det kunne dannes mer DMS.

Husk å aldri ha lokk på kjelen/bryggeren under kok, da dette vil minske avdampingsmengden betrakelig. 

Koketid

DMS har en halveringstid på 37 minutter. Etter 60 minutters kok vil 64,7% DMS være fordampet vekk, og etter 90 minutter vil 79% ha fordampet vekk.
Derfor anbefales det å alltid koke i 90 minutter. 

Sist oppdatert: 24.05.2017 15:05

Legg inn en kommentar