Framgarden – Kveik

Fakta

Framgarden er en kveik-gjær.
Kveik er en gjærkultur som er vedlikeholdt av gårdsbryggere rundt omkring i Norge. Hovedsaklig er dette et fenomen som har overlevd på vestlandet, nærmere bestemt Sogn. Denne gjærkulturen er ikke rendyrket av et laboratorium, slik at den har vokst fritt og tilpasset seg forholdene i hvert brygghus/gård. Og siden den har tilpasset seg, er veldig få kveik-kulturer identiske. Noen spriker til og med så mye at det ikke er samme art engang, men samme slekt. Noen av disse gjærkulturene inneholder også bakterier. Alle disse faktorene gir øl som er brygget på kveik en helt utrolig variasjon i smaksbildet.
Kilde: Wiki.øl.co

Nøkkeltall

Utgjærings%: 80 +
Flokkulering: ??
Alkoholtolleranse: ??
Foretrukket gjæringstemperatur: 33 - 36 o
Arbeidstid: 48 timer
Smaker: Citrus, noe sterk rødt eple, blomst, malt
Aroma: Rødt eple, tropisk frukt

Kilder

Logg

22.11.17
Setter enda en starter for å bygge opp mengden gjær. 1 liter vann, og 101 gram spraymalt.
Startet etter ca 1 time. Ferdig på 24 timer
OG på "overvannet" i starteren: 1.004

20.11.17
Fikk ett rør med ca 2 ml Framgarden for ett par måneder siden. Lagret i kjøleskap frem til nå. Hev dette i en 1 liters starter.
Etter ca 18 timer var det fart i erlenmeyerkolben.
Ferdig etter ca 26 timer. Null skum eller bobler.
OG på "overvannet" i starteren: 1.005

Framgardenkveik
Framgardenkveik
Framgarden starter etter ca 18 timer
Framgarden starter etter ca 18 timer

Sist oppdatert: 07.02.2018 19:02


 

Se også

Legg inn en kommentar