Utvidelse av bryggeriet, hjemmebryggerdager, vannbehandling og gravøl

Oppsummering

Hei og hopp folkens!
Siden forrige oppsummeringsinnlegg har vi jobbet hardt med å holde varebeholdningen oppe 🙂 Vi brygger mye av det samme ølet om igjen (hylleølet), bl.a. Heldige Hilde og Bringebær & chili IPA, men vi har også brygget bl.a. en NEIPA (New England IPA). Den har vi ikke fått testet skikkelig enda, men den er ferdig i disse dager så det er på tide å få testet humlejuicen 🙂

Hjemmebryggerdager hos Nøisom

Lørdag 25. mars var vi på hjemmebryggerdager hos Nøisom. Her var vi med på å brygge en DIPA. Vi fikk også et heftig kurs i vannbehandling, og en innføring i bedømming av øl ved øldommer i Norbrygg Petter Eik-Andresen.
Vi storkoste oss, og synes det var morro å se hvordan et av norges største mikrobryggerier brygger. Det er litt andre størrelser og mengder enn hva vi er vant med 🙂

Nøisom

Oppgradering av bryggeriet

Vi er i gang med oppgraderingen av bryggeriet. Takplater er oppe, veggene er malt og store rustfrie benker er på plass. Det gjenstår å få lagt ned strøm, og å få lagt opp vann og avløp. Når dette er på plass, vil vi flytte bryggedelen ut i et større rom. I den delen vi brygger i dag, vil vi bruke til flasking.

RIP Bryggeland Sarpsborg!

Vi synes det er skikkelig leit at Bryggeland i Sarpsborg stenger dørene. De har i disse dager opphørssalg, og innen 1 mai er det over. Siden vi startet med hjemmebrygging høsten 2015, har vi handlet omtrent alt av råvarer og utstyr der. Nå får vi en utfordring med at vi må planlegge bryggingen i god tid slik at vi får stablet på plass alt av råvarer før bryggedagen. Noe handler vi sikkert på nett, men heldigvis har vi 3 butikker i "nærheten". Varnaveien Mineralvann i Rygge, Ølgården i Gamlebyen i Fredrikstad, og Beer Gear i Fredrikstad. Alle 3 butikkene skaffer oss det vi trenger med litt planlegging 🙂

Takk til alle på Bryggeland Sarpsborg. Vi har fått en utrolig god sørvis gjennom den tiden vi har brygget. Spesielt takk til Ove for gode råd, som alltid har stilt opp og svart på de underligste spørsmål, og ikke minst for mange gode bryggesamtaler. Vi holder kontakten 🙂

RIP Bryggeland Sarpsborg, 30 april blir det gravøl

Bryggeland

Vannbehandling

Vi føler oss nå såpass sikre på såpass mye rundt selve bryggeprosessen, at vi nå skal titte på dette med vannbehandling. Det er noe vi tidligere ikke har brydd oss så mye om, men vi fikk ett spark i bak etter at vi var på Nøisom.
Helt siden vi startet å brygge, har vi brukt grunnvann. Dette vannet er nå sendt inn til analyse hos EuroFins i Moss. (bruk evt dette skjemaet hvis du ønsker å teste ditt drikkevann: Eurofins.no -> Bestill analyse -> Bestillingsskjema Environment -> Bestillingsskjema_-_Privat_drikkevann_v3.pdf)

Statistikk

Alle ingredienser, tider, OG-prøver osv føres på våres egenutviklede bryggeskjema, og i Google Regneark. Herifra kan vi hente ut data fra hvor vi vil, og når vi vil. Her er noen av dataene hittil.

  • 1352 liter produsert
  • totalt 51 batcher (48 batcher med øl og 3 batcher med cider)
  • 30 liter produsert pr batch
  • 391 kg malt
  • 8 kg humle
  • ABV-snitt på 5,7%
  • ca 357 timer (kun til brygging. Bygging/modifikasjoner kommer i tillegg)

 

 

Statistikk

Legg inn en kommentar