Oppsummering etter de 10 første batchene

Oppsummering etter de 10 første

Nå har vi vært igjennom 10 batcher, og det er på tide med en liten oppsummering 🙂
Siden vi brygget den første batchen (Flower Power Wheat) 10. september, har vi lært veldig mye om brygging, karbonering, flasking og lagring. Ølbrygging kan være veldig enkelt, men også veldig komplekst. Det kommer helt ann på hvor mye en selv ønsker å sette seg inn i. Vi har tatt til oss tips og lærdom fra venner som brygger, diverse bøker som omhandler ølbrygging, og ikke minst fra forumet på Norbrygg.

De første 4 batchene brygget vi med en bryggemaskin fra Brewster. Denne bryggeren hadde ett par mangler og feil, så vi oppgraderte da til enGrainFather. Dette er en brygger som er litt mer for-seg-gjort, og i tillegg gir den oss noen liter ekstra i gjæringsdunken. Vi er meget fornøyd med denne.

Smaking

I løpet av den siste måneden har vi endelig fått testet det hjemmebryggede ølet, og vi er meget godt fornøyd. Andre som har testet de 3 første batchene har også gitt gode tilbakemeldinger. Spesielt på juleølet (batch #3; Bad Santa Juice). Denne var vi såpass fornøyd med, at vi satt enda en batch. Den skal være klar i disse dager.

Vi har også testet å lage cider. Selve prosessen er enkel, og det går fort å lage, men det skal lagres lenge, så dette er nok ikke ferdig før utpå våren en gang.

Se batchoversikt her!

Smaking
Smakstest av først batch

Bryggeriet

Vi er såpass heldige at vi har en egen kjeller å være i når vi brygger. Her måtte vi rydde litt, rive ett par vegger og få lagt opp noe mer strøm før vi kom i gang. I tillegg fant vi en gammel sofa, sofabord og TV på FINN.
Under gjæring er det viktig med riktige temperatur, og til det brukes f.eks kjøleskap med tempraturregulering. Vi har nå 4 doble kjøleskap. Inne i hvert kjøleskap ligger det en frostvakt fra Jula, og alt styres av en STC-1000 Plus. Dette holder temperaturen i kjøleskapet stabil under hele gjæreingsprosessen. Dvs at vi kan ha 8 stk gjæringsdunker til gjæring samtidig. Evt kan de også brukes når ølet skal karboneres.

Nå har vi også bygget hyller for lagring av bl.a. flasker og kasser. Så nå skal vi ha nok lagringsplass en stund 🙂

Hyller for lagring av tomme og fulle flasker

Veien videre

Siden vi er 3 stk som skal dele, så blir det ikke mye pr mann. I tilleg deler vi ut noen få smaksprøver. Så beklager til alle dere som melder dere frivillig til testing, vi lager nesten ikke nok til oss selv engang.
Vi har snakket om å finne ett større anlegg, enten ferdig eller hjemmesnekret. Utfordringen da blir plass og strøm. F.eks ett 150 liters anlegg er for høyt for kjelleren vi er nå, og det trekker krever mer strøm enn det vi har tilgjengelig i dag.

En ting er hvertfall sikkert, vi skal fortsette å brygge øl. Det er morro, spennende og ikke minst sosialt 🙂

GrainFather
GrainFather

Takk

Takk til alle som hjelper oss, og besvarer alle spørsmål vi har. Takk til "kjærringæne" våres som lar oss holde på. Det blir ofte lange kvelder.

Takk til Bryggeland i Sarpsborg og Ove for bistand, og gode råvarer 🙂

 

Tor Erik, Pål og Hans Kristian

Legg inn en kommentar