Juleølet, kveik, CO2, bryggeriet og Prisminister

Oppsummering

Heisann hoppsann!
Nå skjer det ting hos oss. Bryggingen av årets juleøl er ferdig. 4 batcher ble det i år. Tipper ca 120 liter produsert, så i år skal vi ikke gå tomme 🙂 2 er ferdig produsert, 1 ble flasket, og 1 ble fatet. Den på fat står nå, som første batch hos oss, til karbonering med CO2 (kullsyre). Altså settes fatet med CO2-trykk, og da binder CO2-gassen seg til ølet. Dette er da den første batchen vi karbonerer på denne måten, så vi prøver oss litt frem i forhold til trykk, temperatur og hvor lenge. For det er nesten ett eget fag 🙂

Vi har jobbet en stund med å oppgradere bryggeriet, og nå nærmer vi oss med stormskritt. Strøm er på plass, og vann og avløp er oppe å går. Så i løpet av noen uker så er vi oppe å går med 2 stk GrainFather 🙂 

Til dere som er litt over snittet interessert i ølbrygging, har muligens hørt om Kveik. Her en en copy-paste fra wiki.øl.co

Kveik er en gjærkultur som er vedlikeholdt av gårdsbryggere rundt omkring i Norge. Hovedsaklig er dette et fenomen som har overlevd på vestlandet, nærmere bestemt Sogn. Denne gjærkulturen er ikke rendyrket av et laboratorium, slik at den har vokst fritt og tilpasset seg forholdene i hvert brygghus/gård. Og siden den har tilpasset seg, er veldig få kveik-kulturer identiske. Noen spriker til og med så mye at det ikke er samme art engang, men samme slekt. Noen av disse gjærkulturene inneholder også bakterier. Alle disse faktorene gir øl som er brygget på kveik en helt utrolig variasjon i smaksbildet (kilde: wiki.øl.co)

Vi har fått tak i 2 forskjellige Kveikgjær, Ebbegården og Framgården. Vi testet sist lørdag (2. september) og sette en batch der vi gjæret med Ebbegården. Det som bl.a. skille kveikgjær fra tradisjonell ølgjær, er at den gjærer ferdig på ca 2 døgn. Tradisjonell gjær bruker ca 2 uker..... I tillegg gjærer den på en mye varmere temperatur. Ebbegården vil ha ca 30 grader, mens andre vil ha ca 40 grader. Vi gleder oss til å teste denne ølen om ett par ukers tid 🙂

Vi har lekt en stund med å få til en prissammenligningstjeneste der vi kan se priser og lagerstatus på råvarer og utstyr til hjemmebrygging. Vi testet en modell i våres, men den funket ikke som planlagt. Nå er vi igang igjen, og sammen med butikkene er vi nå i gang med noe på Prisminister.no. Ta gjerne en titt. Det er en enkel tabell, og en har ikke de samme mulighetene som f.eks Prisguide og Prisjakt. Allikevel håper vi den kan være nyttig 🙂

  


Se også

Legg inn en kommentar