Batch #2; Bryggeland Blonde Ale

Status: Tomt
IBU
EBC
O G
F G
Vol%
Prod l
Fasit
9
1.068
1.015
6.9
23
Målt
1.056 1.011 5.9 17
Gjæring: 14 dager ved ca 21 grader til 17.09.15
Karbonering: 4 uker ved/i 18 grader til 24.10.15
Lagring: 2 uker ved/i romtemperatur
Forventet drikkeklar: 07.11.2015

Batch #2, om og når

Etter bryggekurset på Bryggeland på lørdag, fikk vi noen nye oppskrifter å teste. Bl.a en blonde ale.
Dette er en lys, lett og forfriskende øl. I denne ølen skal vi også tilsette noe humle vi har plukket selv. Siden vi ikke vet hvilken humletype dette er, så tilsetter vi den helt til slutt i koketiden. Da henter vi kun ut aroma, og ikke bitterhet. Spennende 🙂
Siden vi skal i gjennom 2 batcher på torsdag, så kommer Hans Kr til å brygge denne alene.

Inngredienser

Oppskriften på denne Blonde’n er modifisert av Ove på Bryggeland Sarpsborg.
Malt: Pilsner, Munich II, Hvete.
Humle: Perle, Vanguard, egendyrket.
Gjær: Safale American

Bryggedagen, torsdag 17.09.15

Denne batchen ble brygget av Hans Kr mens Pål og Tor Erik var på jobb.
Det ble litt stressende da jeg fikk en såkaldt «stuck mash» Dvs dårlig gjennomstrømming av vørt under mesking. Det rant så og si ingenting igjennom silen, så jeg måtte røre/skrape mye under hele skyllesekvensen. Dette førte igjen til mye grums i vørten. Har ikke enda funnet ut akkurat hvorfor det skjer (finnes sikkert der ute på internetten), så legg gjerne igjen en kommentar eller en lenke hvis du har tips 🙂

Sikkert pga Stuck mash fikk vi kun 17 liter på gjærdunken. Det lå mye grums igjen i bunn på bryggeren som vi ikke fikk igjennom filteret. Også O G var lavere enn det den burde. Fasit sier 1,068, og vi fikk 1,055. Så her fikk vi ikke mesket ut alt sukkeret.

Etter den første batchen lærte vi at den tempraturen som vises i displayet på bryggeren ikke er helt korrekt. Nå settes den 2-3 grader høyere enn hva som står. Da ligger vi omtrent på settpunkt når vi måler med det analoge termometeret.

Ved første batch, så fikk vi litt høy tempratur ved tapping fra brygger til gjærdunk. Her skal vørteren ligge på ca 20 oC. Nå hadde vi ventilen fra bryggeren halvveis åpen, men allikevel ble vørteren litt for varm. Her bør vi finne på noe mer, for den motstrømskjøleren vi skrøt av i batch #1, fungerer ikke så bra allikevel

Det gikk forsåvidt helt greit å brygge alene. Ble litt stressende med «stuck mash», og montering av STC-1000 (tempraturkontroller til kjøleskapet) innimellom. Også var ble litt kjedelig. Mye artigere når vi er fler 🙂

Bryggeskjema til batch #2

Batch #2; Bryggeland Blonde Ale (165 nedlastinger)

Bilder

Sist oppdatert: 03.08.2017 11:08

Se også

Legg inn en kommentar