Batch #19; Weissbier

Status batch #19: Tomt
 
IBU
EBC
O G
F G
Vol%
Liter
Ønsket
 
7
1.046
1.012
5
Gjæring: 37.4
Målt
    1.049 1.010 5.5 Flasket: 33
Denne batchen blir brygget sterkere enn hva den skal være, for å bli justert ned før gjæring. Ønsket vol%: . Tilsatt antall liter vann: 13.4. Justert O G: 1.049. Antall liter til gjæring: 37.4
Gjæring: 14 dager ved 19 grader. Ferdig ca 21.04.16
Karbonering: 1 uke på 25 grader, og 3 uker på 15 grader. Ferdig ca 05.05.16
Lagring: 14 dager ved 15 grader. Forventet drikkeklar: 02.06.16

 

Batch #19, om og når

Denne prøvde vi å brygge sent i februar, men da gikk alt åt skogen. Først stoppet bryggeren vår å koke. Over 30 liter som ble kaldere og kaldere.... Vi lenset da så mye vi turte over i vannkokeren vi har, en Steba 27 liters kjele fra Partiexperten. Tror du jaggu ikke den kastet inn årene og... Så da sto vi der da, med 27 liter vørter vi ikke fikk kokt. Var bare å tømme det ut i vasken det. 

Dagen etter tok vi med GrainFatheren opp til Bryggeland i Sarpsborg. Her kunne Ove fortelle oss at midt under bryggeren, så er det en bryter. Når han trykket inn denne, så fungerte alt som det skulle igjen. ARG. Automatsikring der altså. Grunnen til at denne hadde slått ut, var nok at når en brygger hveteøl så legger det seg mye grums/proteiner på bunnen av bryggeren. Altså oppe på kokeelementet. Dette MÅ en få skrapet av før en setter bryggeren i kokemodus, eller blir elementet overopphetet. Sånt hadde en vel fått med seg hvis en hadde lest bruksanvisningen 🙂

Så torsdag torsdag 07. april prøver vi denne hveteølen igjen, og satser på at det går fint denne gangen.

Denne batchen blir første gang vi tester stegmesking. Vi skal her meske på flere temperaturer, istedenfor èn temperatur under hele prosessen. Dette er for å bl.a. bryte ned andre proteiner som skjer ved en temperatur på rundt 50 grader. Vi kommer tilbake med en skikkelig forklaring på stegmesking senere 🙂

fremhevet_hvete_galleri

Ingredienser

Malt: Hvetemalt og Pilsnermalt
Humle: Vanguard og Saaz
Div: Gjærnæring
Gjær: 2 pk WLP300 med gjærstarter

Ingredienser

Bryggedagen, torsdag 07. april

Dette var da 2. gang vi testet denne oppskriften med 50-50 pils,- og hvetemalt. Faren for stuckmash er stor når en så stor mengde hvetemalt. Det ble ikke helt tett, men vi måtte meske i 3,5 timer før brix var på 15 (OG: 1.062).
Når vi skulle starte utmesking, så satt vi bryggeren i kokemodus for å komme opp til 78 grader raskest mulig. Og igjen så slo sikringen på bryggeren ut pga overoppheting da det hadde lagt seg mye grums på kokeplata i bunn. Vi hoppet da over utmeskingen, og startet skylling. Sikringen til varmeelementet sitter midt under bryggeren, og for å få lagt inn denne må vi tilte på bryggeren. Det er litt risky når maltinnsatsen er stapp full. Når skyllingen var ferdig, fjernet vi maltinnsatsen og fikk lagt inn sikringen. Før vi startet koking, måtte vi skrape vekk belegget på varmeelementet med røreskjeen for å forhindre at varmeelementet ble overopphetet igjen. Etter dette gikk kokingen bra.

Siden vi også denne gang brukte nesten 9 kg malt, så fikk vi ikke den OG vi hadde ønsket oss. Vi tilsatte 120 gram med ekstrakt for å få opp OG til 1,078. Med denne OG kunne vi tilsette ca 13 liter vann, og sitte igjen med ca 37 liter i gjæringsdunken.

Sist oppdatert: 03.08.2017 11:08

Se også

Legg inn en kommentar