Status batch #17: Tomt
|
||||||
IBU
|
EBC
|
O G
|
F G
|
Vol%
|
Prod l
|
|
Fasit
|
12
|
1.053
|
1.008
|
5.9
|
||
Målt
|
1.080 | 1.007 | 6.3 | 39 | ||
Denne batchen blir brygget sterkere enn hva den skal være, for å bli justert ned før gjæring. Ønsket vol%: 6.2. Tilsatt antall liter vann: 15. Justert O G: 1.052.
|
||||||
Gjæring: 14 dager ved 20 grader. Ferdig ca 23.02.16 | ||||||
Karbonering: 1 uke på 25 grader, og 3 uker på 15 grader. Ferdig ca 24.03.16 | ||||||
Lagring: Drikkeklar med en gang. Kjellertemperatur | ||||||
Forventet drikkeklar: 24.03.16 |
Batch #17, om og når
Planlagt brygging er tirsdag 09. februar
Denne ølen er en klone av Kroenbourgs 1664 Blanc. I denne skal vi tørrgjære med ca 1,7 kg aprikospurè i tillegg til vanlig humle. Denne aprikosen er most med en stavmikser, kokt i ca 10 minutter, og ligger nå i fryseren frem til den skal i gjærdunken.
Ingredienser
Malt: Pilsnermalt, Hvetemalt, flaket hvete og Caramalt
Humle: Crystal, Mosaic, Cascade og Amarillo
Div: Gjærnæring, sukker, revet appelsinskall, korriander og aprikospurè
Gjær: 2 rør WLP 400 med gjærstarter
Bryggedagen, tirsdag 09. februar
Oppvarming av vannet i bryggeren ble startet ca 1400, via dette WIFI-uttaket fra Biltema (utgått fra Biltemas sortiment. Kjøp heller denne fra TP-Link). Da starter Hans Kr oppvarmingen når han drar hjemmefra, og dermed er vannet klart når han ankommer bryggeriet 🙂
Tilsatte 8,8kg malt, og 0,5kg sukker. Her regnet vi med at O G ville bli skyhøy. Og det stemte. Så høyt som 1,088 før skylling har vi aldri hatt før. Nå sto den til mesking i 3 ca timer da Hans Kr måtte en tur på legevakta etter å ha skåret seg i fingeren. Appelsiner uten skrell (som skulle i gryta) er mindre motstandsdyktige enn appelsiner med skrell.....
Vi skyller som vanlig til bryggeren er stappfull, ca 34 liter. Med en så høy O G, så betydde det at vi ville komme til å sitte igjen med MYE øl i gjæringsdunken. Etter 90 minutters kok, og nedkjøling, var O G på 1,080. Dette ville gitt en vol% på ca 9%, noe som ikke er ønskelig. Vi tilsatt 15 liter vann i gjæringsdunken, og havnet da på ca 43 liter i gjæringsdunken.... Ny rekord 🙂
Så spørs det på smaken siden vi hadde gått ut ifra 35 liter når oppskriften ble laget. Dvs at vi egentlig har brukt altfor lite humle og krydder. Men nå vet vi dette til evt neste gang vi evt skal brygge denne 🙂
Dette var også første gang vi brukte gjærstarter. Denne var også beregnet til ca 35 liter, men allikevel var vi nærmere den mengden vi skulle ha, enn hvis vi ikke hadde brukt starter. Gjærer gjør det, og øl blir det.
Bryggeskjema
Sist oppdatert: 04.10.2017 13:10
Se også
12.06.16 Batch #25; 1700 Blank Kategori: Batch#
25.10.16 Batch #38; 1700 Blank Kategori: Batch#
26.06.16 Batch #26; Heldige Hilde Kategori: Batch#
13.02.16 Batch #18; Heldige Hilde Kategori: Batch#