Batch #15; HverdagsIPA

Status batch #15: Tomt
 
IBU
EBC
O G
F G
Vol%
Prod l
Fasit
 
18
1.070
1.014
5.8
 
Målt
    1.055 1.012 5.9 33
Denne batchen blir brygget sterkere enn hva den skal være, for å bli justert ned før gjæring. Ønsket vol%: 5.5. Tilsatt antall liter vann: 7. Justert O G: 1.054.
Gjæring: 14 dager ved 20 grader. Ferdig ca 05.02.16
Karbonering: 1 uke på 25 grader, og 3 uker på 18 grader. Ferdig ca 04.03.16
Lagring: Romtemperatur til det er tomt
Forventet drikkeklar: 04.03.16

 

Batch #15; HverdagsIPA, om og når

Denne batchen brygges torsdag 21. januar
Vi skal nå brygge 2 stk IPA, som har har valgt å kalle HverdagsIPA. Batch #15 og #16 blir derfor helt like.
Disse er basert på en tidligere IPA vi har brygget, som falt godt i smak

I begge disse batchene er ingredisensene oppskalert, slik at vi skal tilsette vann før gjæring. Håper det går bedre denne gangen. Vi testet dette når vi brygget forrige batch og, men da brukte vi for lite meskevann, slik at vi ikke oppnådde planlagt  O G.

IPA

Ingredienser

Malt: Maris Otter Pale Ale, Carapils og Cara Crystal
Humle: Centennial, Williamette, East Kent Goldings og Amarillo
Diverse: Gjærnæring
Gjær: 1028 London Ale

Ingredienser

Bryggedagen, fredag 22. januar

Denne batchen brygget Hans Kristian alene, da Tor Erik og Pål var på sitt lønnede arbeid 🙂

Startet ca kl 1000 med å varme opp 20 liter vann i bryggeren, og 27 liter vann i vannkokeren. I denne batchen skulle vi bruke 8,9 kg malt, noe som er så og si maks av hva leverandøren mener bryggeren skal tåle. Grunnen til at vi brukte så mye malt, var igjen å teste å få en så sterkt vørter (før gjæring), slik at vi kan tilsette vann for å oppnå ønsket styrke (vol%) i det ferdige ølet.
Siden vi ikke har testet å bruke så mye malt til en batch før, viste vi ikke helt hvor mye meskevann vi måtte bruke. Så etter å ha tilsatt malten, måtte det også tilsettes en del mer vann. Bryggeren ble fylt til randen, dvs totalt 24,5 liter meskevann. Dette sto til mesking i godt over 60 minutter. Det ble tatt brix-prøve hvert 20 minutt for å følge med på når meskeprosessen var ferdig. Etter 70 minutter hadde vi en O G på 1,075. Ved brygging av batch #16, som er helt lik, skal det testes å meske enda noen minutter for å se om vi kan hente ut enda mer sukker.

Etter ca 65 minutters kok, var O G på 1,069. Dvs at hvis vi hadde gjæret dette i 2 uker, så hadde vi fått en IPA på ca 7,5%. Vi ønsker heller å senke vol% for å få ut mer øl, derfor ble det tilsatt 7 liter vann i gjærdunken. Ny måling viste da en O G på 1,054. Etter gjæring blir da vol% i ølet på ca 5,6% 🙂

Nå står 36 liter vørter til gjæring på 20 grader i 2 uker. Etter 4 dager (tirsdag 26. januar), eller når stormgjæringen har gitt seg, skal vi tilsette humle for tørrgjæring.
Vi håper, og tror, at dette blir en finfin HverdagsIPA 🙂

Grainfather og vannkoker

Sist oppdatert: 03.08.2017 11:08

Se også

Legg inn en kommentar