Batch #14; En Belgisk Wits

Status batch #14: Tomt
 
IBU
EBC
O G
F G
Vol%
Prod l
Fasit
 
9.7
1.055
1.015
5.5
 
Målt
    1.050 1.009 5.7 30
Gjæring: 20 grader i 14 dager. Ferdig ca 28.01.16
Karbonering: 25 grader i 7 dager, og 18 grader i 3 uker. Ferdig ca 25.02.16
Lagring: Kjellertemperatur
Forventet drikkeklar: 01.03.16

 

Batch #14, om og når

Tirsdag 12. januar kjører vi på med en ny batch. Denne gang skal vi brygge ett "påskeøl". Ett påskeøl kan være så mangt, men vi havnet på en belgisk wit. Dette er veldig likt ett tyskt hveteøl, men forskjellen er bl.a. umaltet hvete. Vi tilsetter også litt krydder som koriander og kamille.

En Belgisk Wits

Ingredienser

Malt: Pilsner, Hvetemalt, Munich malt og flaket hvete
Humle: East Kent Goldings og Saaz
Diverse: Koriander, Kamille, Raspet appelsinskall og gjærnæring
Gjær: 2 pakker Wyeast Belgian Witbier

Vi har oppjustert mengde ingredienser for å få ett sterkere øl, og dermed kanskje kunne tilsette vann etter kok for igjen å få mer øl....

Ingredienser

Bryggedagen, tirsdag 12. januar

Dette brygget var ett forsøk på å få ut mer øl enn vi har klart før. Vi hadde "trimmet" oppskriften ved å øke mengde ingredienser. Planen var å få ett så sterkt øl slik at vi kunne tilsette vann i gjæringsdunken for å få riktig O G. 

Vi startet ca kl 1500 med å varme opp 20 liter meskevann, og 27 liter skyllevann. Totalt tilsatte vi 7,9 kg malt, og startet meskingen som skulle vare i 90 minutter. 
Ved endt mesking målte vi brix, og fikk ca 10. Dette tilsvarer en O G på ca 1,040. Etter 90 minutters kok, var plan at vi skulle havne på O G 1,068. Det gjorde vi ikke... Etter flere brix og O G målinger, målte vi 1,060, noe vi ikke enda skjønner hvorfor (det skal vi finne ut av) Vi tror kanskje at mengden meskevann spiller en rolle her, og at vi må øke denne med noen liter. Ved mesking, så omgjøres stivelse i malten til sukker, og hvis vi bruker for lite vann i forhold til malt, så blir vannet mettet av sukker. Altså klarer vi ikke å skylle ut sukker med en sukkerlake. 

Uansett ville alkohol% blir litt høy, så vi valgte å tilsette 4 liter vann. Det er 1 liter mindre enn hva følgende formel sa
(liter i gjærdunk * utregnet ABV) / ønsket ABV
(28 * 6,5) / 5,5 = 5 liter vann

Etter at vi hadde tilsatt 4 liter vann (kokt opp, og nedkjølt) tok vi en ny O G prøve. Den viste da 1,050. Ifølge utregningen skulle den vært rundt 1,055. Dvs at ølet vil ligge på rundt 5% når det er ferdig gjæret og karbonert.

Øl blir det uansett, og om det er 5% eller 5,5% gjør ikke så mye. Men vi sitter igjen med en del spørsmål, og de ønsker vi å finne ut av
- Er det riktig at vi må bruke mer meskevann for å få omgjort mer av sukkeret i malten?
- Hvorfor ble ikke O G høyere enn 1,060 etter kok? Den burde vært 1,068
- Hvorfor sank vol% så mye når vi tilsatte mindre vann enn hva formelen sa?


 

Sist oppdatert: 03.08.2017 11:08

Se også

Legg inn en kommentar