Batch #1; Flower Power Wheat

Status: Tomt
IBU
EBC
O G
F G
Vol%
Prod l
Fasit
6
1.049
1.012
4.9
23
Målt
1.052 1.024 3.7 17.5
Gjæring: 14 dager ved ca 19 grader til 23.09.15
Karbonering: 4 uker ved/i 22 grader til 21.10.15
Lagring: 4 uker ved/i romtemperatur
Forventet drikkeklar:

Batch #1, om og når

Vi har nå bestemt oss for hvilket øl vi skal brygge som batch #1, og når. Siden vi er helt ferske, handlet vi 2 stk ølsett på Bryggeland. De settene inneholder det vi trenger, og i riktige mengder, og en oppskrift. Vi handlet da en NBA (Newcastle Brown Ale) og en hveteøl. Alen trenger en god del lengre tid før den er drikkeklar, så vi starter med hveteølen, en Flower Power Wheat.
I førsten av uka blir det vannkjøring av bryggeren, og torsdag ettermiddag drar vi i gang på ordentlig med første øl-batch  🙂 Bryggelogg og bilder kommer kanskje allerede torsdag kveld. Følg med!

Inngredienser

Siden dette er ett ferdigsett, så vet vi ikke hvor mye det er av de forskjellige inngrediensene. Men det går jo evt ann å måle opp. Uansett, her er innholdet i pakken
Malt: Pilsnermalt og hvetemalt
Humle: Bramling X og Saaz
Aroma: Tørket hyldeblomst
Gjær

Bryggedagen, torsdag 10.09.15

Nå har vi satt vår første batch med øl. Den står nå og koser seg i kjøleskapet på 18-20oC, og der skal den stå i 2 uker før den skal omstikkes og flaskes. Og omstikke betyr å tappe satsen fra ett gjærkar til ett nytt. Omstikking er nødvendig for at ølet skal få kunne bunnfalle, og gjære ferdig, uten at gammel gjær ligger i bunnen av gjærkaret.

Selve bryggingen gikk uten problemer. Vi synes hvertfall det gikk veldig greit. Nå hadde vi en litt mer erfaren hjemmebrygger til å overvære den første batchen våres. Var veldig OK å få bekreftet småting underveis. Takk for det Clas 🙂 Om det gikk så bra som vi tror, får vi vite når ølen er ferdig om en måneds tid

Vi fikk ca 19 liter vørter, noe vi syntes var litt lite da andre bryggere klarer opp i mot 23 liter. Mulig vi brukte litt lite vann til utmeskingen. Hadde vi kokt mer vann, hadde vi kanskje fått 1 liter til. Dette skal testes neste gang.
Derimot fikk vi en høyere O G en hva som var forventet. Fasit sier 1.049, mens vi fikk 1.052. Dvs at vi kanskje får en høyere alkohol% en 4.9. Time will show.

En annen ting vi merket oss, var at tempraturmåleren på bryggeren ikke er helt korrekt. Vi dobbeltsjekket tempraturen med ett analogt termometer under hele bryggingen, og bryggeren viser 2-3 grader for lite. Det merket vi spesielt under kokingen da vi skulle opp i 100oC. Det begynte ikke å koke skikkelig før tempraturen på bryggeren viste 103oC.

Vi begynte ca kvart over 3, og ca kvart på 8 var vørteren i kjøleskapet og klar for gjæring. Selve bryggingen tok da 4,5 timer. Opprydding og vasking av bryggeren og utstyret tok ca en halvtimes tid. Vi hadde sett for oss hvertfall 1 time til før vi var i mål. En grunn til at det gikk raskere enn forventet, var bl.a. den motstrømskjøleren bryggeren har. Den var meget effektiv, selvom vi skal bruke noen min ekstra neste gang. Tempraturen i gjærkaret viste ca 28oC, og det er litt for høyt da den burde vært rundt 20oC. Nok en ting vi tar med oss videre til neste batch.

Lagt til 12.09
I oppskriften står det at vørteren skal omstikkes etter 1 uke. Dette mente Clas at vi burde hoppe over. Da er det mindre risiko for å forurense ølen. Det skal så lite til før ølen blir dårlig og må kastes, og under omstikking er denne muligheten ganske høy. Så dermed hopper vi elegant over dette, og går rett på flasking torsdag 24 september.

Dette var rett og slett kjempe morro, og vi gleder oss til neste batch. Tipper den ikke er veldig langt unna 🙂
Førstkommende lørdag skal vi på bryggekurs på Bryggeland i Sarpsborg. Det både tror og håper vi blir interessant. Siden vi er såpass ferske, bør vi lære mye nytt

Bryggeskjema

Batch #1; Flower Power Wheat (278 nedlastinger)

 

Omstikking og flasking, onsdag 23.09.15

Nå har vørteren stått og gjæret i 13 dager, og nå heter det øl 🙂
Under omstikking og flasking er renhold og desinfisering VELDIG viktig. ALT som kommer i kontakt med, eller som kanskje kommer i kontakt med ølet eller innsiden av gjærdunk, slanger (utvendig og innvendig) eller andre ting, MÅ desinfiseres. Vi har blandet opp desinfeksjonsmiddel i en spruteflaske, og dusjer alt med dette før vi starter, og underveis. Det er ikke farlig om dette middelet havner i ølet, så ikke spar på dusjinga 🙂

Før omstikking tar vi en O G av ølet så vi kan finne ut hvor mange % dette holder. Vi havnet på ca 3,7. Det er ganske mye under det som oppskriften sier, men til å være det aller første brygget, så er vi fornøyd med det. Satser på høyere vol% neste gang .-)

Så skal ølet omstikkes. Dvs at innholdet i den gjærdunken som har stått til gjæring i nesten 2 uker, skal tappes over i en nytt, desinfisert gjærdunk. Vi satt gjærdunken med øl oppe på benken, og den nye dunken på gulvet. Så tredde vi en slange på tappekrana, som lå ned i bunnen med en liten kveil, i den nye gjærdunken. Før vi åpnet krana, helte vi en sukkerblanding i den nye dunken. Denne sukkerblandingen sørger for at det blir kullsyre i ølet. Vi brukte her 8 gram sukker pr liter øl = ca 150 gram. Dette hadde vi opp i 4-5 dl vann som ble kokt opp, før det ble kjølt ned til ca 25 grader.

Nå startet vi omstikkingen, og ølet rant over i den nye dunken på noen minutter. Noe øl, og gjær, lå igjen i den gamle dunken. Dette skal ikke være med videre. Gjæren kan vistnok brukes på nytt, men det kan vi ikke noe om enda….

Så skulle ølet på flasker. Viktig at ølet kommer i kontakt med så lite luft som mulig da dette minsker muligheten for infisering. Derfor skal flaskene fylles fra bunn. Denne gjøres med en flaskefyller vi kjøpte på Bryggeland. Denne stikkes ned til bunn av flaska, og da åpnes en ventil som gjør at ølet renner ut.

Pål fylte flaskene, og Tor Erik korket de med en gang. I løpet av 10 minutter hadde vi 35 halvliters-flasker klare. Den siste flaska ble halvfull, og det ble smaksprøve:-)

Morsomt å drikke sitt eget øl. Godt var det og. Om ca 4 uker skal det være klart til å drikke. Nå står det til karbonering i romtempratur (22+) og koser seg.

Bilder

Sist oppdatert: 19.06.2019 03:06

Se også

En kommentar om “Batch #1; Flower Power Wheat”

Legg inn en kommentar